Solární vaření a grilování v zimě – opravdu to funguje?

21. 02. 2017


Grilování se slunečním grilem na sněhu v -7 stupních CelsiaJak je možné, že sluneční vařiče a grily fungují dobře i v zimních mrazivých měsících? To bývá snad nejčastější otázka, se kterou se denně setkáváme, a kterou nám lidé znovu a znovu pokládají. V dnešním článku Vám představíme několik principů, na nichž solární vařiče a grily pracují a také poradíme, jak efektivitu vaření v zimě pomocí různých vychytávek zvýšit.

Podařilo se Vám někdy popálit na horách při lyžování nebo při dlouhé tůře? Pak jistě víte, že s tím okolní teplota nesouvisí 🙂 Klíčové je sluneční záření.

Princip fungování solárního vaření a grilování v létě či v zimě

Jak obecně solární vaření funguje? Naprosto zásadní je technologická symbióza mezi sdruženými parabolickými reflektory a varnou trubicí z borokřemičitanového skla:

  • 1) Světelné sluneční paprsky dopadají na reflektory, které je nasměrují na celou plochu varné trubice.
  • 2) V trubici se vzduch neustále zhušťuje, utěsňuje a vytváří vakuum – vzduch v trubici je tím pádem naprosto odizolován od svého okolí.
  • 3) Nejdůležitější je, že samotné zahřívání vzduchu pomocí slunečního záření, a následná přeměna na teplo, probíhá až při vnitřní straně varné trubice. Díky tomu, že se v trubici vytváří v podstatě vakuum, jde navíc o velmi efektivní shromažďování tepla, které nikam „neutíká“, ale stále se akumuluje.

Ve zkratce: tento velmi efektivní mechanismus dokáže převést až 80 % veškerého slunečního světla, které projde reflektory, na využitelné teplo. Nehledě na venkovní okolní teplotu!

V zimě můžete grilovat stejně dobře jako v létě

Z toho vyplývá, že solární vařiče a grily dokáží velmi efektivně vařit i v zimě – pokud máme k dispozici alespoň nějaké sluneční světlo. Například GoSun Sport dokáže ugrilovat chutná jídla i pokud je pod -12°C s naprosto žádnými problémy. Je nutné jen počítat s trochu delší dobou, než dojde k předehřátí trubice.

O jak dlouho se vaření v zimě může protáhnout?

Mnoho spokojených uživatelů těchto produktů odzkoušelo, že doba vaření se zvyšuje maximálně o 15 minut. Asi o tuto dobu je nutné nahřívat solární varnou trubici déle než za letních a jarních měsíců. Jakmile se však dosáhne v trubici optimální teploty, jídlo se uvaří za zcela standardní dobu.

Grilování se slunečním grilem na sněhu v -7 stupních Celsia – masové karbanátky

Grilování na sněhu v 2 080 metrů nad mořem?

Žádný problém! Na dovolené jsme si pochutnali na masových karbanátcích s rajčátkem! K tomu brusinky a čaj s rumem, prostě paráda. Venkovní teplota -7 stupňů, hotové za 25 minut.

Někdy v mrazu dokonce uvaříte jídlo dříve než za letních dnů

Tento zajímavý fenomén zase nemusí být tak překvapivý. Podílí se na něm nejčastěji dva faktory:

  • 1) kvalita a parametry vzduchu
  • 2) odrazivost světla

Každý na horách snad zažil tu nepříjemnost, že po celodenním lyžování na sluníčku mohl být od slunce více opálený, než by se možná přál. V zimních mrazivých měsících je občas vlhkost vzduchu velmi nízká. To pomáhá slunečním paprskům, aby byly velmi silné a bez jakýkoliv překážek mohly působit na zemský povrch. To lze právě perfektně využít u solárního grilování. Ve vyšších nadmořských výškách, kde je vzduch o poznání řidší, se tento efekt ještě znásobuje.

Co se týká odrazu světla, z velkých ploch bílého sněhu se také stává skvělý pomocník pro využití solární energie pro vaření – dodatečný reflektor, který pomáhá odrážet světlo směrem k varné trubici.

Grilování se slunečním grilem na sněhu v -7 stupních Celsia

Jaké tipy a triky lze pro zimní grilování na slunci využít?

V průběhu grilování varnou trubici zbytečně nevytahujte. Jak už víme podle informací výše, v zimě trvá déle, než se vlivem okolní nízké teploty trubice zahřeje.Tím, že budeme jídlo neustále kontrolovat, se o drahocenné naakumulované teplo připravujeme. Naše doporučení: nastavte si jen předpokládaný časový odpočet a nechte na vařiči, ať mezitím dělá svou práci. Zkontrolujte jídlo až tehdy, má-li být téměř hotovo. Pokud začnete pozorovat pozvolně unikající páru, je to dobrý indikátor toho, že jídlo bude brzy hotové (hlavně u zeleniny, brambor, polévek).

Mějte vařič schovaný doma. Pokud grilujete třeba na zahradě, je lepší mít vařič uskladněný v domě, ne v kůlně, v garáži nebo dokonce venku. Odpadá pak čas na zahřívání samotného vařiče a trubice.

Vařit můžete dokonce i doma za oknem za velmi slunného počasí. Vaření bude opět trvat trochu déle, protože propustnost světla přes sklo okna může být nižší, ale i tak si lze poradit.

Doufáme, že jsme Vám v dnešním článku trochu více osvětlili principy, na kterých tyto vařiče a grily fungují. Se solárními vařiči a grily můžete grilovat po celý rok 🙂 Nic není překážkou, tak tedy dobrou chuť na zahradě, terase, nebo při zimních výletech a dobrodružstvích!

Stále nevěříte? Mrkněte na video, kdy jsme si v Alpách v mrazu připravovali oběd pomocí slunečního outdoor grilu GoSun Sport.

I když bylo pod nulou, se solárním vařičem a grilem jsme měli hotové jídlo za 25 minut!

 

Zdroj, článek na webových stránkách výrobce: gosunstove.com


  Sdílejte tuto aktualitu na facebooku


Výhradní dovozce
pro Českou a Slovenskou republiku
ADVENTURE CENTRUM

Budějovická 1146 | 25242 Jesenice u Prahy | IČ: 64377563
Zobrazit na mapě
Copyright 2024 solarnivaric.cz | solarnigril.cz | Mapa webu


„Product of USA“

Go Sun Stove USA

CLOSE
CLOSE