21. 02. 2017
Jak je možné, že sluneční vařiče a grily fungují dobře i v zimních mrazivých měsících? To bývá snad nejčastější otázka, se kterou se denně setkáváme, a kterou nám lidé znovu a znovu pokládají. V dnešním článku Vám představíme několik principů, na nichž solární vařiče a grily pracují a také poradíme, jak efektivitu vaření v zimě pomocí různých vychytávek zvýšit.
Podařilo se Vám někdy popálit na horách při lyžování nebo při dlouhé tůře? Pak jistě víte, že s tím okolní teplota nesouvisí 🙂 Klíčové je sluneční záření.
Jak obecně solární vaření funguje? Naprosto zásadní je technologická symbióza mezi sdruženými parabolickými reflektory a varnou trubicí z borokřemičitanového skla:
Ve zkratce: tento velmi efektivní mechanismus dokáže převést až 80 % veškerého slunečního světla, které projde reflektory, na využitelné teplo. Nehledě na venkovní okolní teplotu!
Z toho vyplývá, že solární vařiče a grily dokáží velmi efektivně vařit i v zimě – pokud máme k dispozici alespoň nějaké sluneční světlo. Například GoSun Sport dokáže ugrilovat chutná jídla i pokud je pod -12°C s naprosto žádnými problémy. Je nutné jen počítat s trochu delší dobou, než dojde k předehřátí trubice.
Mnoho spokojených uživatelů těchto produktů odzkoušelo, že doba vaření se zvyšuje maximálně o 15 minut. Asi o tuto dobu je nutné nahřívat solární varnou trubici déle než za letních a jarních měsíců. Jakmile se však dosáhne v trubici optimální teploty, jídlo se uvaří za zcela standardní dobu.
Žádný problém! Na dovolené jsme si pochutnali na masových karbanátcích s rajčátkem! K tomu brusinky a čaj s rumem, prostě paráda. Venkovní teplota -7 stupňů, hotové za 25 minut.
Tento zajímavý fenomén zase nemusí být tak překvapivý. Podílí se na něm nejčastěji dva faktory:
Každý na horách snad zažil tu nepříjemnost, že po celodenním lyžování na sluníčku mohl být od slunce více opálený, než by se možná přál. V zimních mrazivých měsících je občas vlhkost vzduchu velmi nízká. To pomáhá slunečním paprskům, aby byly velmi silné a bez jakýkoliv překážek mohly působit na zemský povrch. To lze právě perfektně využít u solárního grilování. Ve vyšších nadmořských výškách, kde je vzduch o poznání řidší, se tento efekt ještě znásobuje.
Co se týká odrazu světla, z velkých ploch bílého sněhu se také stává skvělý pomocník pro využití solární energie pro vaření – dodatečný reflektor, který pomáhá odrážet světlo směrem k varné trubici.
V průběhu grilování varnou trubici zbytečně nevytahujte. Jak už víme podle informací výše, v zimě trvá déle, než se vlivem okolní nízké teploty trubice zahřeje.Tím, že budeme jídlo neustále kontrolovat, se o drahocenné naakumulované teplo připravujeme. Naše doporučení: nastavte si jen předpokládaný časový odpočet a nechte na vařiči, ať mezitím dělá svou práci. Zkontrolujte jídlo až tehdy, má-li být téměř hotovo. Pokud začnete pozorovat pozvolně unikající páru, je to dobrý indikátor toho, že jídlo bude brzy hotové (hlavně u zeleniny, brambor, polévek).
Mějte vařič schovaný doma. Pokud grilujete třeba na zahradě, je lepší mít vařič uskladněný v domě, ne v kůlně, v garáži nebo dokonce venku. Odpadá pak čas na zahřívání samotného vařiče a trubice.
Vařit můžete dokonce i doma za oknem za velmi slunného počasí. Vaření bude opět trvat trochu déle, protože propustnost světla přes sklo okna může být nižší, ale i tak si lze poradit.
Doufáme, že jsme Vám v dnešním článku trochu více osvětlili principy, na kterých tyto vařiče a grily fungují. Se solárními vařiči a grily můžete grilovat po celý rok 🙂 Nic není překážkou, tak tedy dobrou chuť na zahradě, terase, nebo při zimních výletech a dobrodružstvích!
I když bylo pod nulou, se solárním vařičem a grilem jsme měli hotové jídlo za 25 minut!
Zdroj, článek na webových stránkách výrobce: gosunstove.com
Budějovická 1146
|
25242 Jesenice u Prahy
| IČ: 64377563
Zobrazit na mapě
Copyright 2024
solarnivaric.cz
|
solarnigril.cz
| Mapa webu
Letošní ročník Caravaning Brno 2024 bude v duchu nezávislosti od 7.–10. 11. 2024.
Adventure Centrum představí hned několik novinek a PREMIÉR.